Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Powstaje Klub Młodych PTA

26 października, 2022|

Zarząd Główny PTA powołał Klub Młodych, do którego zapraszamy wszystkich Członków Sekcji Młodych zainteresowanych rozwojem alergologicznych pasji i integracją środowiska młodych alergologów. Klub Młodych daje [...]

PTA Partnerem Serwisu Rynku Zdrowia poświęconego alergologii

18 października, 2022|

Rynek Zdrowia to medium, którego nie trzeba przedstawiać, dlatego tym bardziej cieszy nas fakt, że od września jesteśmy Partnerem Serwisu Alergologia działającego w ramach www.rynekzdrowia.pl. Cyklicznie, [...]