Alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne u ludzi w każdym wieku, na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce, występują u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Ich najgroźniejszym przejawem może być zagrażający zdrowiu a nawet życiu wstrząs anafilaktyczny, do którego na skutek pokarmów dochodzi u ok. 33% przypadków u dorosłych i 85% przypadków u dzieci.

Overcoming food allergy obstacles, czyli Pokonywanie przeszkód związanych z alergią pokarmową, to hasło przewodnie tegorocznych obchodów Światowego Tygodnia Alergii, który będzie trwał od 23 do 29 czerwca.

Z tej okazji zaplanowaliśmy zróżnicowane aktywności przy czym każda z nich będzie niosła ze sobą mocne walory edukacyjne.

Zachęcamy do obserwowania naszych social mediów. Będziemy na bieżąco informowali o zbliżających się webinarach, które organizujemy m.in. we współpracy ze Strefą Alergii, o aktywnościach medialnych naszych ekspertów, w których będziemy zgłębiali temat alergii pokarmowych, a także o aktywnościach live w przestrzeni social mediów. Zapraszamy i zachęcamy do obserwowania nas!

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Projekt e-recepta 2.0 – Kongres Wizja Zdrowia

12 października, 2022|

Już dziś, podczas Kongresu Wizja Zdrowia organizowanego przez Menedżera Zdrowia i Kuriera Medycznego, dr Piotr Dąbrowiecki przedstawi założenia koncepcji ,,e-Recepta 2.0 - projekt optymalizacji opieki [...]

IV spotkanie Prezydium Koalicji na rzecz Leczenia Astmy

29 września, 2022|

28 września w Warszawie odbyło się IV spotkanie Prezydium Koalicji na rzecz Leczenia Astmy. Gościem specjalnym wydarzenia był prof. Jean Bousquet, który przedstawił międzynarodowy projekt [...]

40 lat doświadczenia, zaangażowania i pasji

28 września, 2022|

Szanowni Państwo, Drogie Koleżanki i Koledzy, z wieloma sukcesami i osiągnięciami w obszarze alergologii, zarówno w Polsce, jak i na arenie międzynarodowej, wkroczyliśmy w czterdziestolecie [...]