Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

F-gazy i ich wpływ na zmiany klimatyczne

25 sierpnia, 2023|

Zapraszamy do obejrzenia prezentacji prof. Macieja Kupczyka - Prezydenta Polskiego Towarzystwa Alergologicznego i sygnatariusza Koalicji na rzecz Leczenia Astmy, na temat efektu cieplarnianego i wpływu [...]

Polskie Towarzystwo Alergologiczne partnerem UCRAID

21 sierpnia, 2023|

Polskie Towarzystwo Alergologiczne jest oficjalnym partnerem UCRAID - Ukrainian Citizen and Refugee Help in Respiratory, Allergy, Immunology and Dermatology. Dzięki wsparciu naszego Towarzystwa, miliony ukraińskich uchodźców za [...]

Prof. Grażyna Bochenek o nadwrażliwości na leki

10 sierpnia, 2023|

W rozmowie z Rynkiem Zdrowia prof. Grażyna Bochenek mówi o reakcjach nadwrażliwości na leki: Co jest najczęściej przyczyną występowania nadwrażliwości? Na które leki można być [...]