Alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne u ludzi w każdym wieku, na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce, występują u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Ich najgroźniejszym przejawem może być zagrażający zdrowiu a nawet życiu wstrząs anafilaktyczny, do którego na skutek pokarmów dochodzi u ok. 33% przypadków u dorosłych i 85% przypadków u dzieci.

Overcoming food allergy obstacles, czyli Pokonywanie przeszkód związanych z alergią pokarmową, to hasło przewodnie tegorocznych obchodów Światowego Tygodnia Alergii, który będzie trwał od 23 do 29 czerwca.

Z tej okazji zaplanowaliśmy zróżnicowane aktywności przy czym każda z nich będzie niosła ze sobą mocne walory edukacyjne.

Zachęcamy do obserwowania naszych social mediów. Będziemy na bieżąco informowali o zbliżających się webinarach, które organizujemy m.in. we współpracy ze Strefą Alergii, o aktywnościach medialnych naszych ekspertów, w których będziemy zgłębiali temat alergii pokarmowych, a także o aktywnościach live w przestrzeni social mediów. Zapraszamy i zachęcamy do obserwowania nas!

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Nowoczesna alergologia w praktyce

12 maja, 2023|

Przed nami jedno z najważniejszych wydarzeń naukowych w tym roku. Już w środę, 17 maja rozpocznie się Konferencja Szkoleniowa Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. O tym, czym [...]

Potrzebujemy zmiany modelu opieki nad pacjentem alergologicznym

12 maja, 2023|

W alergologii dostępność ambulatoryjnych świadczeń jest niedostateczna. Szczególnie, gdy weźmiemy pod uwagę, że choroby alergiczne to schorzenia, których częstość występowania najszybciej wzrasta - ocenia prof. [...]

Nowe wytyczne GINA – aktualizacja 2023

9 maja, 2023|

Są już dostępne nowe wytyczne GINA – dokument niezbędny dla każdego lekarza zajmującego się astmą. To wszechstronne, praktyczne i najbardziej aktualne standardy diagnostyki i terapii [...]