Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

O anafilaksji w szkole w PNŚ

19 września, 2022|

Podczas odcinka Pytanie na śniadanie, dr Piotr Dąbrowiecki i Mama Alergika Gotuje dotknęli problemu anafilaksji w kontekście polskiego szkolnictwa oraz działań edukacyjnych w zakresie pierwszej [...]

Światowy Dzień AZS

15 września, 2022|

Dziś Światowy Dzień AZS, czyli międzynarodowe święto osób z Atopowym Zapaleniem Skóry oraz tych, którzy działają na rzecz walki z chorobą. European Federation of Allergies [...]

Wywiad z prof. Piotrem Kuną w Strefie Alergii

26 sierpnia, 2022|

Zachęcamy do lektury wywiadu z prof. P. Kuną – Kierownikiem naukowym VII Klinicznego Forum Ekspertów PTA. Prof. P. Kuna na łamach Strefy Alergii opowiada o [...]