Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

II spotkanie Klubu Młodych PTA

5 grudnia, 2022|

Za nami kolejne spotkanie Klubu Młodych PTA! Podczas warsztatów z autoprezentacji prowadzonych przez dziennikarza telewizyjnego, wykładowcę i szkoleniowca – Radosława Mroza, Członkowie PTA poznawali tajniki [...]

Podziękowania MZ dla ekspertów PTA – zalecenia

21 listopada, 2022|

Nasza praca nad zaleceniami postępowania, które dotyczą opieki nad uczniami z anafilaksją, astmą oskrzelową, alergicznym nieżytem nosa, atopowym zapaleniem skóry i pokrzywką w szkole została [...]