Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Podsumowanie roku 2022 w PTA

21 grudnia, 2022|

Zbliża się koniec 2022 roku, tak więc czas na podsumowanie naszych aktywności. ORGANIZACYJNE I STRUKTURALNE 🔸Najważniejszym wydarzeniem dla naszego Towarzystwa był Jubileusz 40-lecia, podczas którego [...]

Wpływ smogu na nasze zdrowie

17 grudnia, 2022|

Dziś ukazała się kolejna edycja kampanii „Zdrowy oddech” realizowana pod patronatem m.in. Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. W ramach wydania, do wypowiedzi zostali zaproszeni wybitni eksperci, którzy [...]

Alergolog na wagę złota – prof. Jerzy Kruszewski

6 grudnia, 2022|

Pod koniec listopada zakończył się jesienny nabór na specjalizacje lekarskie. Alergologia nie należała  do najpopularniejszych wśród młodych medyków. Co więcej, część miejsc pozostała nieobsadzona. Sytuacja [...]