Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

PTA na XIX Forum Rynku Zdrowia

13 września, 2023|

Za nami jedno z najważniejszych opiniotwórczych wydarzeń dotyczących systemu ochrony zdrowia w Polsce - XIX Forum Rynku Zdrowia. Tegoroczna edycja odbyła się z udziałem przedstawicieli [...]

Ruszamy z kampanią edukacyjną!

22 września, 2023|

Ruszamy z kampanią „Jak pomóc uczniowi z anafilaksją, astmą oskrzelową, alergicznym nieżytem nosa, AZS lub pokrzywką?” zaprojektowana i stworzona z myślą o pracownikach szkół podstawowych. [...]

Wyniki konkursu PTA dla studentów

21 września, 2023|

Miło nam poinformować, że zakończyła się pierwsza edycja Konkursu Polskiego Towarzystwa Alergologicznego dla osób prezentujących swoje prace z zakresu alergologii podczas kongresów, konferencji i innych [...]