Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.
Na kilka dni przed XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:
- co może uczulać,
- jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
- a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.
Udostępnij nasz post!
Ostatnie wiadomości
Astma w praktyce, co powinniśmy o niej wiedzieć? – bezpłatny webinar
Astma? Mnie nie dotyczy…. A może jednak? Zapraszamy, wspólnie ze Strefą Alergii oraz Koalicją na Rzecz Leczenia Astmy, na bezpłatny webinar, który odbędzie się w ramach Światowego Dnia Astmy. [...]
Warsztaty dla dziennikarzy z okazji Światowego Dnia Astmy
Zbliżający się Światowy Dzień Astmy jest okazją, aby podkreślić konieczność edukacji pacjentów z astmą: tłumaczenia specyfiki choroby, zasad stosowania leków i technik ich podawania, a [...]
Eksperci PTA o programie lekowym B.44 leczenia astmy ciężkiej
W opinii ekspertów, prowadzenie programu lekowego B.44 leczenia astmy ciężkiej dla większej liczby pacjentów wymaga zmiany organizacji ośrodka. W najnowszym artykule opublikowanym w Rynku Zdrowia [...]
Pokrzywka – może prowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego
Na łamach Rynku Zdrowia prof. Magdalena Czarnecka-Operacz mówi o pokrzywce jako chorobie alergicznej mogącej wywołać wstrząs anafilaktyczny. W trakcie rozmowy poruszono także takie tematy jak: leczenie biologiczne [...]