Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.
Na kilka dni przed XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:
- co może uczulać,
- jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
- a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.
Udostępnij nasz post!
Ostatnie wiadomości
Eksperci PTA o programie lekowym B.44 leczenia astmy ciężkiej
W opinii ekspertów, prowadzenie programu lekowego B.44 leczenia astmy ciężkiej dla większej liczby pacjentów wymaga zmiany organizacji ośrodka. W najnowszym artykule opublikowanym w Rynku Zdrowia [...]
Pokrzywka – może prowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego
Na łamach Rynku Zdrowia prof. Magdalena Czarnecka-Operacz mówi o pokrzywce jako chorobie alergicznej mogącej wywołać wstrząs anafilaktyczny. W trakcie rozmowy poruszono także takie tematy jak: leczenie biologiczne [...]
Spotkanie Klubu Młodych PTA
Zapraszamy na kolejne spotkanie Klubu Młodych PTA, które odbędzie się w dniach 23-24 maja w Warszawie. Celem szkolenia, prowadzonego przez Radosława Mechło, jest zapoznanie uczestników [...]
Światowy Dzień Astmy 2024
Zapraszamy do aktywnego udziału w obchodach Światowego Dnia Astmy 2024! Polskie Towarzystwo Alergologiczne i Koalicja na rzecz Leczenia Astmy organizują tegoroczne obchody Światowego Dnia Astmy [...]