Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Zmiana ustawowej definicji pierwszej pomocy

12 maja, 2025|

Miło nam poinformować, że 7 maja Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę z dnia 24 kwietnia 2025 r. o zmianie ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym oraz [...]

Światowy Dzień Astmy 2025 – podsumowanie

9 maja, 2025|

Tegoroczny Światowy Dzień Astmy, obchodzony 6 maja 2025 roku, okazał się ogromnym sukcesem i odbił się szerokim echem nie tylko w środowisku medycznym, ale także [...]