Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Impact Factor 0.6 dla Alergologii Polskiej

18 czerwca, 2025|

Z przyjemnością informujemy, że Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology otrzymała IF równy 0,6.   W szczególności gratulujemy Redaktorowi Naczelnemu – prof. R. Pawliczakowi, [...]

Adrenalina na nowej liście refundacyjnej

13 czerwca, 2025|

Miło nam poinformować, że Polskie Towarzystwo Alergologiczne otrzymało z Ministerstwa Zdrowia potwierdzenie, że adrenalina pojawi się na nowej liście refundacyjnej, która wejdzie w życie 1 [...]