Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Inhaluj wiedzę! Konkurs dla członków Sekcji Młodych PTA

25 marca, 2025|

Zapraszamy członków Sekcji Młodych PTA do udziału w wyjątkowym konkursie, którego założeniem jest połączenie wiedzy medycznej z kreatywnym podejściem do edukacji. Celem konkursu Inhaluj wiedzę! [...]