Alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne u ludzi w każdym wieku, na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce, występują u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Ich najgroźniejszym przejawem może być zagrażający zdrowiu a nawet życiu wstrząs anafilaktyczny, do którego na skutek pokarmów dochodzi u ok. 33% przypadków u dorosłych i 85% przypadków u dzieci.

Overcoming food allergy obstacles, czyli Pokonywanie przeszkód związanych z alergią pokarmową, to hasło przewodnie tegorocznych obchodów Światowego Tygodnia Alergii, który będzie trwał od 23 do 29 czerwca.

Z tej okazji zaplanowaliśmy zróżnicowane aktywności przy czym każda z nich będzie niosła ze sobą mocne walory edukacyjne.

Zachęcamy do obserwowania naszych social mediów. Będziemy na bieżąco informowali o zbliżających się webinarach, które organizujemy m.in. we współpracy ze Strefą Alergii, o aktywnościach medialnych naszych ekspertów, w których będziemy zgłębiali temat alergii pokarmowych, a także o aktywnościach live w przestrzeni social mediów. Zapraszamy i zachęcamy do obserwowania nas!

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Dr hab. Filip Raciborski Skarbnikiem PTA

17 grudnia, 2024|

Miło nam poinformować, że Zarząd Główny PTA w dniu 13 grudnia powołał dr hab. Filipa Raciborskiego na funkcję Skarbnika Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Serdecznie gratulujemy!

Komisje i Grupy Robocze ZG PTA kadencji 2024-2027

17 grudnia, 2024|

Poniżej przedstawiamy Komisje i Grupy Robocze Zarządu Głównego PTA kadencji 2024-2027 powołane podczas zebrania w dniu 13 grudnia 2024 r. w Warszawie: Zespół opieki nad [...]

O leczeniu pokrzywki – prof. Zenon Brzoza

11 lutego, 2025|

Pokrzywka, zarówno ostra, jak i przewlekła, to choroba, która dotyka od 0,5% do 1% populacji na różnych etapach życia. Objawia się silnie swędzącymi bąblami skórnymi, [...]