Alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne u ludzi w każdym wieku, na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce, występują u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Ich najgroźniejszym przejawem może być zagrażający zdrowiu a nawet życiu wstrząs anafilaktyczny, do którego na skutek pokarmów dochodzi u ok. 33% przypadków u dorosłych i 85% przypadków u dzieci.

Overcoming food allergy obstacles, czyli Pokonywanie przeszkód związanych z alergią pokarmową, to hasło przewodnie tegorocznych obchodów Światowego Tygodnia Alergii, który będzie trwał od 23 do 29 czerwca.

Z tej okazji zaplanowaliśmy zróżnicowane aktywności przy czym każda z nich będzie niosła ze sobą mocne walory edukacyjne.

Zachęcamy do obserwowania naszych social mediów. Będziemy na bieżąco informowali o zbliżających się webinarach, które organizujemy m.in. we współpracy ze Strefą Alergii, o aktywnościach medialnych naszych ekspertów, w których będziemy zgłębiali temat alergii pokarmowych, a także o aktywnościach live w przestrzeni social mediów. Zapraszamy i zachęcamy do obserwowania nas!

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Podsumowanie roku 2022 w PTA

21 grudnia, 2022|

Zbliża się koniec 2022 roku, tak więc czas na podsumowanie naszych aktywności. ORGANIZACYJNE I STRUKTURALNE 🔸Najważniejszym wydarzeniem dla naszego Towarzystwa był Jubileusz 40-lecia, podczas którego [...]

Wpływ smogu na nasze zdrowie

17 grudnia, 2022|

Dziś ukazała się kolejna edycja kampanii „Zdrowy oddech” realizowana pod patronatem m.in. Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. W ramach wydania, do wypowiedzi zostali zaproszeni wybitni eksperci, którzy [...]

Alergolog na wagę złota – prof. Jerzy Kruszewski

6 grudnia, 2022|

Pod koniec listopada zakończył się jesienny nabór na specjalizacje lekarskie. Alergologia nie należała  do najpopularniejszych wśród młodych medyków. Co więcej, część miejsc pozostała nieobsadzona. Sytuacja [...]