Alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne u ludzi w każdym wieku, na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce, występują u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Ich najgroźniejszym przejawem może być zagrażający zdrowiu a nawet życiu wstrząs anafilaktyczny, do którego na skutek pokarmów dochodzi u ok. 33% przypadków u dorosłych i 85% przypadków u dzieci.

Overcoming food allergy obstacles, czyli Pokonywanie przeszkód związanych z alergią pokarmową, to hasło przewodnie tegorocznych obchodów Światowego Tygodnia Alergii, który będzie trwał od 23 do 29 czerwca.

Z tej okazji zaplanowaliśmy zróżnicowane aktywności przy czym każda z nich będzie niosła ze sobą mocne walory edukacyjne.

Zachęcamy do obserwowania naszych social mediów. Będziemy na bieżąco informowali o zbliżających się webinarach, które organizujemy m.in. we współpracy ze Strefą Alergii, o aktywnościach medialnych naszych ekspertów, w których będziemy zgłębiali temat alergii pokarmowych, a także o aktywnościach live w przestrzeni social mediów. Zapraszamy i zachęcamy do obserwowania nas!

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

3 spotkanie Klubu Młodych PTA – Datastorytelling

24 kwietnia, 2023|

Za nami trzecie już spotkanie Klubu Młodych PTA.Podczas piątkowego szkolenia – „Datastorytelling - Sztuka Prezentacji Danych”, młodzi członkowie naszego Towarzystwa pod kierunkiem Filipa Werstlera zdobywali [...]

Nowy projekt edukacyjny “Walcząc o oddech…”

21 kwietnia, 2023|

Trwają przygotowania do obchodów zbliżającego się Światowego Dnia Astmy! Wraz z Koalicją na rzecz Leczenia Astmy podjęliśmy współpracę z Braćmi Sekielskimi tworząc podcast ,,Walcząc o [...]

Światowy Dzień Astmy 2023

19 kwietnia, 2023|

Zbliża się Światowy Dzień Astmy, który obchodzony jest od 1998 r. W tym roku Światowa Inicjatywa na rzecz Astmy GINA pragnie zwrócić uwagę na fakt, [...]

Kalendarz pylenia 2023 r.

4 kwietnia, 2023|

Już jest dostępny najnowszy kalendarz pylenia, gdzie w prosty i czytelny sposób można sprawdzić aktualne stężenie pyłków. Sprawdź, co i kiedy pyli na naszej stronie: http://bit.ly/3MbzS3R [...]