Alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne u ludzi w każdym wieku, na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce, występują u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Ich najgroźniejszym przejawem może być zagrażający zdrowiu a nawet życiu wstrząs anafilaktyczny, do którego na skutek pokarmów dochodzi u ok. 33% przypadków u dorosłych i 85% przypadków u dzieci.

Overcoming food allergy obstacles, czyli Pokonywanie przeszkód związanych z alergią pokarmową, to hasło przewodnie tegorocznych obchodów Światowego Tygodnia Alergii, który będzie trwał od 23 do 29 czerwca.

Z tej okazji zaplanowaliśmy zróżnicowane aktywności przy czym każda z nich będzie niosła ze sobą mocne walory edukacyjne.

Zachęcamy do obserwowania naszych social mediów. Będziemy na bieżąco informowali o zbliżających się webinarach, które organizujemy m.in. we współpracy ze Strefą Alergii, o aktywnościach medialnych naszych ekspertów, w których będziemy zgłębiali temat alergii pokarmowych, a także o aktywnościach live w przestrzeni social mediów. Zapraszamy i zachęcamy do obserwowania nas!

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Ruszamy z kampanią edukacyjną!

22 września, 2023|

Ruszamy z kampanią „Jak pomóc uczniowi z anafilaksją, astmą oskrzelową, alergicznym nieżytem nosa, AZS lub pokrzywką?” zaprojektowana i stworzona z myślą o pracownikach szkół podstawowych. [...]

Wyniki konkursu PTA dla studentów

21 września, 2023|

Miło nam poinformować, że zakończyła się pierwsza edycja Konkursu Polskiego Towarzystwa Alergologicznego dla osób prezentujących swoje prace z zakresu alergologii podczas kongresów, konferencji i innych [...]

F-gazy i ich wpływ na zmiany klimatyczne

25 sierpnia, 2023|

Zapraszamy do obejrzenia prezentacji prof. Macieja Kupczyka - Prezydenta Polskiego Towarzystwa Alergologicznego i sygnatariusza Koalicji na rzecz Leczenia Astmy, na temat efektu cieplarnianego i wpływu [...]