Alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne u ludzi w każdym wieku, na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce, występują u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Ich najgroźniejszym przejawem może być zagrażający zdrowiu a nawet życiu wstrząs anafilaktyczny, do którego na skutek pokarmów dochodzi u ok. 33% przypadków u dorosłych i 85% przypadków u dzieci.

Overcoming food allergy obstacles, czyli Pokonywanie przeszkód związanych z alergią pokarmową, to hasło przewodnie tegorocznych obchodów Światowego Tygodnia Alergii, który będzie trwał od 23 do 29 czerwca.

Z tej okazji zaplanowaliśmy zróżnicowane aktywności przy czym każda z nich będzie niosła ze sobą mocne walory edukacyjne.

Zachęcamy do obserwowania naszych social mediów. Będziemy na bieżąco informowali o zbliżających się webinarach, które organizujemy m.in. we współpracy ze Strefą Alergii, o aktywnościach medialnych naszych ekspertów, w których będziemy zgłębiali temat alergii pokarmowych, a także o aktywnościach live w przestrzeni social mediów. Zapraszamy i zachęcamy do obserwowania nas!

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

WOŚP 2024

9 stycznia, 2024|

Całodniowy cykl bezpłatnych wykładów dla osób z alergiami, spotkania z wybitnymi specjalistami, wykłady, sesje pytań i odpowiedzi - przed nami druga odsłona akcji „Zrozum swoją [...]

Podsumowanie roku 2023

28 grudnia, 2023|

Koniec roku to dobry czas na podsumowanie działań Polskiego Towarzystwa Alergologicznego w ostatnich 12 miesiącach: Najważniejszym wydarzaniem dla naszego Towarzystwa była organizacja 15 Konferencji Szkoleniowej [...]

20 lat Sekcji Dermatologicznej PTA

14 grudnia, 2023|

Sekcja Dermatologiczna Polskiego Towarzystwa Alergologicznego została powołana przez ZG PTA  25. 06. 2004 w Łodzi na wniosek ówczesnego Prezydenta PTA prof. Marka L. Kowalskiego. Jej [...]

Immunoterapia alergenowa – prof. Krzysztof Kowal

6 grudnia, 2023|

Rozmowa o immunoterapii alergenowej na łamach Rynku Zdrowia z prof. Krzysztofem Kowalem przewodniczącym Sekcji Immunoterapii Swoistej Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Podczas wywiadu poruszono następujące zagadnienia:  Jakie [...]