Alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne u ludzi w każdym wieku, na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce, występują u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Ich najgroźniejszym przejawem może być zagrażający zdrowiu a nawet życiu wstrząs anafilaktyczny, do którego na skutek pokarmów dochodzi u ok. 33% przypadków u dorosłych i 85% przypadków u dzieci.

Overcoming food allergy obstacles, czyli Pokonywanie przeszkód związanych z alergią pokarmową, to hasło przewodnie tegorocznych obchodów Światowego Tygodnia Alergii, który będzie trwał od 23 do 29 czerwca.

Z tej okazji zaplanowaliśmy zróżnicowane aktywności przy czym każda z nich będzie niosła ze sobą mocne walory edukacyjne.

Zachęcamy do obserwowania naszych social mediów. Będziemy na bieżąco informowali o zbliżających się webinarach, które organizujemy m.in. we współpracy ze Strefą Alergii, o aktywnościach medialnych naszych ekspertów, w których będziemy zgłębiali temat alergii pokarmowych, a także o aktywnościach live w przestrzeni social mediów. Zapraszamy i zachęcamy do obserwowania nas!

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Wyzwania w leczeniu astmy – wywiad z prof. Marcinem Moniuszko

15 lutego, 2024|

Na łamach Rynku Zdrowia rozmowa z prof. Marcinem Moniuszko wiceprezydentem Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Poszukamy odpowiedzi na następujące zagadnienia: Dlaczego astma osłabia naszą odporność? Czy leczenie astmy pomaga [...]

Atopowe Zapalenie Skóry. Wywiad z prof. Romanem Nowickim

30 stycznia, 2024|

AZS to przewlekła i nawrotowa dermatoza alergiczna, która każdego roku dotyka coraz większej liczby osób zarówno wśród dzieci jak również pacjentów dorosłych. Znaczny wzrost zachorowalności odnotowuje się [...]

Spotkanie Klubu Młodych PTA

25 stycznia, 2024|

Serdecznie zapraszamy do udziału w najbliższym spotkaniu Klubu Młodych PTA, które zaplanowane jest w dniach 23-24 maja w Warszawie. Klub Młodych daje możliwość udziału w szkoleniach rozwijających [...]