Alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne u ludzi w każdym wieku, na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce, występują u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Ich najgroźniejszym przejawem może być zagrażający zdrowiu a nawet życiu wstrząs anafilaktyczny, do którego na skutek pokarmów dochodzi u ok. 33% przypadków u dorosłych i 85% przypadków u dzieci.

Overcoming food allergy obstacles, czyli Pokonywanie przeszkód związanych z alergią pokarmową, to hasło przewodnie tegorocznych obchodów Światowego Tygodnia Alergii, który będzie trwał od 23 do 29 czerwca.

Z tej okazji zaplanowaliśmy zróżnicowane aktywności przy czym każda z nich będzie niosła ze sobą mocne walory edukacyjne.

Zachęcamy do obserwowania naszych social mediów. Będziemy na bieżąco informowali o zbliżających się webinarach, które organizujemy m.in. we współpracy ze Strefą Alergii, o aktywnościach medialnych naszych ekspertów, w których będziemy zgłębiali temat alergii pokarmowych, a także o aktywnościach live w przestrzeni social mediów. Zapraszamy i zachęcamy do obserwowania nas!

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Zmarł prof. Maciej Chałubiński

22 sierpnia, 2025|

Z głębokim żalem zawiadamiamy o śmierci Prof. Macieja Chałubińskiego – Członka Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Alergologicznego i Przewodniczącego Oddziału Łódzkiego PTA. Prof. Maciej Chałubiński był [...]

Impact Factor 0.6 dla Alergologii Polskiej

18 czerwca, 2025|

Z przyjemnością informujemy, że Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology otrzymała IF równy 0,6.   W szczególności gratulujemy Redaktorowi Naczelnemu – prof. R. Pawliczakowi, [...]