“W pożywieniu zjadamy konserwanty, przeciwutleniacze i barwniki. Nie jest to obojętne dla zdrowia” to tytuł wywiadu z prof. Radosławem Gawlikiem, prezydentem elektem naszego Towarzystwa o objawach, rozpoznawalności i leczeniu alergii pokarmowej.
Rozmowa ukazała się na portalu Rynek Zdrowia. Zachęcamy do lektury.

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Sympozjum Nadwrażliwości na Leki

19 grudnia, 2024|

W dniach 29-30 listopada w Chorzowie miało miejsce organizowane przez PTA  Sympozjum Nadwrażliwości na Leki gromadzące lekarzy z całej Polski. Konferencja odbyła się pod kierownictwem [...]

Dr hab. Filip Raciborski Skarbnikiem PTA

17 grudnia, 2024|

Miło nam poinformować, że Zarząd Główny PTA w dniu 13 grudnia powołał dr hab. Filipa Raciborskiego na funkcję Skarbnika Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Serdecznie gratulujemy!

Komisje i Grupy Robocze ZG PTA kadencji 2024-2027

17 grudnia, 2024|

Poniżej przedstawiamy Komisje i Grupy Robocze Zarządu Głównego PTA kadencji 2024-2027 powołane podczas zebrania w dniu 13 grudnia 2024 r. w Warszawie: Zespół opieki nad [...]

Terapia LAMA w astmie oskrzelowej

26 listopada, 2024|

LAMA, czyli long-acting muscarinic antagonists, to długodziałające leki antycholinergiczne, które po włączeniu do terapii tworzą leczenie trójskładnikowe (wGKS/LABA/LAMA) przynosząc istotną poprawę parametrów czynnościowych oraz ogólnego [...]