Alergia pokarmowa. Jak pokonać przeszkody?
Przed nami kolejny Światowy Tydzień Alergii. Tym razem tematem przewodnim wydarzenia jest alergia pokarmowa. Przez cały tydzień będziemy mieć dla Was mnóstwo praktycznej wiedzy dotyczącej tego tematu, spotkania z ekspertami, ciekawe artykuły i wiele więcej. Bądźcie z nami!
Światowy Tydzień Alergii rozpocznie się w tym roku 23 czerwca. Inicjatorem wydarzenia jest Światowa Organizacja Alergii, która co roku wskazuje zagadnienie, na które chce zwrócić uwagę międzynarodowej społeczności. W tym roku tematem przewodnim wydarzenia jest alergia pokarmowa i przeszkody z jakimi muszą mierzyć się pacjenci z tym schorzeniem.
Badacze nie są zgodni wskazując liczbę osób cierpiących na ten rodzaj alergii. Część z nich podaje, że nawet co dziesiąty mieszkaniec Ziemi zmaga się z tego typu alergią. W Polsce nadwrażliwość na pokarmy może dotyczyć nawet 6 proc. dzieci i około 4 proc. osób dorosłych [1].
Z pozoru wydaje się, że alergię pokarmową łatwo opanować, przecież wystarczy usunąć uczulający pokarm z jadłospisu. Specjaliści podkreślają jednak dużo większą złożoność problemu. Pacjenci z alergią pokarmową stosując dietę eliminacyjną, mogą mierzyć się z niedożywieniem. Trudno im również uniknąć przypadkowego spożycia alergizujących pokarmów lub produktów zawierających śladowe ilości alergenów [2]. Stale więc pozostają pod presją.
Sytuację osób z alergią pokarmową może polepszyć edukacja. I to nie tylko rozumiana jako szerzenie wiedzy wśród pacjentów, ale jako edukowanie całego społeczeństwa. Dlaczego? Ponieważ wiedząc więcej łatwiej poruszamy się w świecie alergenów. Edukacja może również sprawić, że osoba z alergią pokarmową nie pozostanie z problemem sama, a w sytuacji kryzysowej będzie mogła liczyć na pomoc.
W niedzielę rozpoczyna się Światowy Tydzień Alergii, którego inicjatorem w wymiarze globalnym jest World Allergy Organization (WAO), natomiast w wymiarze lokalnym nasze Towarzystwo.
Każdego roku działania realizowane w ramach tego wydarzenia mają na celu podniesienie świadomości na temat alergii, ich leczenia i zapobiegania.
W tym roku uwagę kierujemy w stronę alergii pokarmowej, która – jak podają statystyki – jest najszybciej rosnącą liczebnie w populacji naszego kraju postacią alergii. Zachęcamy do śledzenia naszej strony internetowej i mediów społecznościowych celem pogłębienia wiedzy m.in. o wielkiej ósemce, Ig-E oraz diagnostyce molekularnej.
W ciągu całego tygodnia będziemy na bieżąco informowali o aktywnościach realizowanych przez nas i we współpracy z:
- Strefą Alergii,
- serwisem Medexpress,
- serwisem Rynek Zdrowia,
- Sekielski Brothers Studio,
- dietetykiem klinicznym Małgorzatą Lenartowicz.
Komunikat medialny Światowy Tydzień Alergii 2024
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________
Razem ze Strefą Alergii przygotowaliśmy dla Was z okazji Światowego Tygodnia Alergii szereg ciekawych wydarzeń. Od 23 do 29 czerwca będziemy Was zapraszać na webinary ze specjalistami, do czytania ciekawych artykułów oraz do śledzenia naszych mediów społecznościowych. Znajdziecie w nich wiele przydatnych i praktycznych informacji dotyczących alergii pokarmowej.
[1] Rymarczyk, B., & Rogala, B. (2018). Alergia pokarmowa. Lekarz POZ, 4(5), 396-405. [2] Gugała A, Kurowski M, Kowalski ML. Alergia na pokarmy w Polsce na tle innych krajów Europy – wyniki projektu EuroPrevall. Alergia Astma Immunologia – przegląd kliniczny. 2021;26(1):18-26.