Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Grant naukowo-badawczy PTA 2024

8 maja, 2024|

Serdecznie zapraszamy do ubiegania się o grant naukowo-badawczy dla członków Sekcji Młodych Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Wysokość grantu w 2024 roku wynosi 25 000 zł. Zwycięzca [...]

Wyniki konkursu na grant PTA

7 maja, 2024|

Miło nam poinformować, że konkursie PTA na fee na udział w Kongresie EAACI w Walencji zwyciężyła Dominika Ochab-Krupnik. Serdecznie gratulujemy laureatce, dziękujemy za zgłoszone aplikacje [...]

Warsztaty dla dziennikarzy z okazji Światowego Dnia Astmy

23 kwietnia, 2024|

Zbliżający się Światowy Dzień Astmy jest okazją, aby podkreślić konieczność edukacji pacjentów z astmą: tłumaczenia specyfiki choroby, zasad stosowania leków i technik ich podawania, a [...]