Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Warsztaty dla dziennikarzy z okazji Światowego Dnia Astmy

23 kwietnia, 2024|

Zbliżający się Światowy Dzień Astmy jest okazją, aby podkreślić konieczność edukacji pacjentów z astmą: tłumaczenia specyfiki choroby, zasad stosowania leków i technik ich podawania, a [...]

Spotkanie Klubu Młodych PTA

17 kwietnia, 2024|

Zapraszamy na kolejne spotkanie Klubu Młodych PTA, które odbędzie się w dniach 23-24 maja w Warszawie. Celem szkolenia, prowadzonego przez Radosława Mechło, jest zapoznanie uczestników [...]