Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

World Allergy Week 2024

7 czerwca, 2024|

Alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne u ludzi w każdym wieku, na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce, występują u 4—8% dzieci i [...]

Nowa GINA

28 maja, 2024|

Ukazała się już nowa GINA – dokument niezbędny dla każdego lekarza zajmującego się astmą. Zapraszamy do zapoznania się z tym opracowaniem na stronie https://ginasthma.org/2024-report/

Webinar „Zapytaj alergologa…”

27 maja, 2024|

„Zapytaj alergologa…” to projekt edukacyjny pod patronatem Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Pięć najczęstszych przyczyn wizyt u alergologa w pięciu rozmowach - scenach obrazujących, co w myśl [...]