Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Opieka koordynowana

26 maja, 2023|

Nowe narzędzie w rękach lekarza rodzinnego i szansa na budowanie trwałej współpracy ze specjalistami alergologii. Czym jest i czy warto się nią zainteresować? Zapraszamy do [...]

EAACI AYA Taskforce – survey

23 maja, 2023|

The EAACI Adolescent and Young Adult (AYA) Taskforce is conducting a new survey for healthcare professionals managing AYA with Allergies and Asthma. The survey aims [...]

Nowoczesna alergologia w praktyce

12 maja, 2023|

Przed nami jedno z najważniejszych wydarzeń naukowych w tym roku. Już w środę, 17 maja rozpocznie się Konferencja Szkoleniowa Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. O tym, czym [...]

Potrzebujemy zmiany modelu opieki nad pacjentem alergologicznym

12 maja, 2023|

W alergologii dostępność ambulatoryjnych świadczeń jest niedostateczna. Szczególnie, gdy weźmiemy pod uwagę, że choroby alergiczne to schorzenia, których częstość występowania najszybciej wzrasta - ocenia prof. [...]