Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Ranking Research Gate w dziedzinie „Immunology”

5 maja, 2023|

Miło nam poinformować, że 5 pierwszych miejsc w rankingu Research Gate w dziedzinie „Immunology” zajmują eksperci związani z Polskim Towarzystwem Alergologicznym. Serdecznie gratulujemy! Więcej o [...]

Astma – choroba strachem i wstydem podszyta

28 kwietnia, 2023|

Strach, wstyd, wykluczenie to jedne z wielu emocji i doświadczeń, z jakimi mierzą się osoby żyjące z jedną z najczęstszych chorób przewlekłych układu oddechowego – [...]

Warsztaty Quo Vadis Medicina? – fotorelacja

26 kwietnia, 2023|

Właśnie zakończyły się warsztaty Quo Vadis Medicina? ,,ASTMA po pandemii Covid-19 – nowe wyzwania!'' Nie mogło nas zabraknąć! Zapraszamy do obejrzenia krótkiej fotorelacji. [...]

ASTMA po pandemii Covid-19 – nowe wyzwania

25 kwietnia, 2023|

26 kwietnia o godz. 10:00, w ramach projektu Quo vadis medicina? zainicjowanego przez Stowarzyszenie Dziennikarze dla Zdrowia i z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Astmy, [...]