Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Koalicja na rzecz Leczenia Astmy podsumowuje dwa lata

6 grudnia, 2023|

O leczeniu astmy w Polsce, wyzwaniach, problemach oraz sukcesach Koalicji na rzecz Leczenia Astmy rozmawiamy na łamach Rynku Zdrowia z koordynator tej inicjatywy Anną Ben Drissi, dyrektor [...]

Warsztaty

4 grudnia, 2023|

Choroby alergiczne to epidemia XXI wieku dotykająca niemal połowy polskich dzieci. Dlatego tak ważne jest posiadanie przez pracowników placówek oświatowych kompetencji umożliwiających podjęcie szybkiej reakcji [...]

Kurs pod patronatem PTA

20 listopada, 2023|

Kurs „Opieka koordynowana w pulmonologii i alergologii – astma i POChP” Serdecznie zachęcamy do udziału w kursie obejmującym zagadnienia najczęstszych przewlekłych chorób dróg oddechowych – [...]