Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Kurs pod patronatem PTA

20 listopada, 2023|

Kurs „Opieka koordynowana w pulmonologii i alergologii – astma i POChP” Serdecznie zachęcamy do udziału w kursie obejmującym zagadnienia najczęstszych przewlekłych chorób dróg oddechowych – [...]

EAACI Winter School w Zakopanem

6 października, 2023|

W dniach 8-11 stycznia 2024 roku, EAACI organizuje Winter School w Zakopanem. Serdecznie zapraszamy do udziału w tym wydarzeniu, dedykowanym szczególnie dla młodych naukowców i lekarzy zajmujących się [...]

Jak możesz pomóc uczniowi z alergią?

2 listopada, 2023|

„Jak pomóc uczniowi z anafilaksją, astmą oskrzelową, alergicznym nieżytem nosa, AZS lub pokrzywką” to akcja edukacyjna Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, której partnerem jest portal: Strefa Alergii. [...]

Analiza programu lekowego B.44

6 listopada, 2023|

To dokument, którego celem jest zaproponowanie rozwiązań poprawiających sytuację osób chorych na astmę ciężką, w tym dostępności leków biologicznych. W jego ramach przeprowadzono analizę organizacji [...]