Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Wyzwania w leczeniu astmy – wywiad z prof. Marcinem Moniuszko

15 lutego, 2024|

Na łamach Rynku Zdrowia rozmowa z prof. Marcinem Moniuszko wiceprezydentem Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Poszukamy odpowiedzi na następujące zagadnienia: Dlaczego astma osłabia naszą odporność? Czy leczenie astmy pomaga [...]

Atopowe Zapalenie Skóry. Wywiad z prof. Romanem Nowickim

30 stycznia, 2024|

AZS to przewlekła i nawrotowa dermatoza alergiczna, która każdego roku dotyka coraz większej liczby osób zarówno wśród dzieci jak również pacjentów dorosłych. Znaczny wzrost zachorowalności odnotowuje się [...]

Spotkanie Klubu Młodych PTA

25 stycznia, 2024|

Serdecznie zapraszamy do udziału w najbliższym spotkaniu Klubu Młodych PTA, które zaplanowane jest w dniach 23-24 maja w Warszawie. Klub Młodych daje możliwość udziału w szkoleniach rozwijających [...]