Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Rozstrzygnięcie konkursu najlepsza praca oryginalna

14 marca, 2024|

Z przyjemnością informujemy, że w konkursie Polskiego Towarzystwa Alergologicznego im. Prof. B. Romańskiego na najlepszą pracę oryginalną w 2023 roku zwyciężczynią została dr Aleksandra Likońska [...]

Rozstrzygnięcie konkursu najlepsza praca doktorska

13 marca, 2024|

Miło nam poinformować, że w konkursie Polskiego Towarzystwa Alergologicznego im. Prof. M. Obtułowicza na najlepszą pracę doktorską w 2023 roku laureatką została dr Katarzyna Kunkiel [...]