Zapraszamy na odbywający się 24 listopada o godz. 15.00-16.00 webinar, podczas którego zostaną omówione podstawowe zagadnienia związane z zanieczyszczeniem powietrza w Polsce w sezonie grzewczym 2023/24 oraz możliwości poprawy stanu powietrza.
Co roku w Polsce wielokrotnie przekraczane są dopuszczalne limity stężeń szkodliwych dla ludzi zanieczyszczeń powietrza: pyłów zawieszonych, tlenków azotu czy rakotwórczego benzo(a)pirenu. Ich wdychanie prowadzi do ponad 40 tys. przedwczesnych zgonów oraz milionów przypadków chorób wielu organów i układów ciała – od chorób skóry, układu oddechowego, układu krążenia, nowotworów po problemy zdrowia psychicznego. Stopień narażenia na choroby związane z zanieczyszczeniem powietrza nie jest równy – dzieci, seniorzy czy osoby przewlekle chore są w grupie szczególnego ryzyka. Ponieważ większość zanieczyszczeń powietrza w Polsce powstaje w wyniku spalania węgla w domowych piecach, najgorsza sytuacja rozpoczyna się na przełomie października i listopada – wraz z początkiem sezonu grzewczego. Mimo, że nie każdy ogrzewa dom wysokoemisyjnym paliwem, wszyscy oddychamy tym samym powietrzem.
Organizatorem webinaru jest HEAL Polska – międzynarodowa instytucja działająca na rzecz jakości powietrza. Jej członkiem jest również Polskie Towarzystwo Alergologiczne. W trakcie spotkania zaprezentowany zostanie także poradnik jak skutecznie komunikować wyniki badań naukowych dot. wpływu jakości powietrza na zdrowie.
Paneliści i panelistki webinaru:
🔸Piotr Urbanik, Smoglab.pl
🔸 Elżbieta Lemańska-Błażowska, Rodzice Dla Klimatu
🔸 Agnieszka Warso-Buchanan, Fundacja ClientEarth Prawnicy dla Ziemi
🔸 Weronika Michalak, HEAL Polska
Moderacja:
Jacek Karaczun, Weronika Michalak (HEAL Polska)
Link do rejestracji: https://bit.ly/3SSQkcG

Udostępnij nasz post!

Ostatnie wiadomości

Warsztaty dla dziennikarzy z okazji Światowego Dnia Astmy

23 kwietnia, 2024|

Zbliżający się Światowy Dzień Astmy jest okazją, aby podkreślić konieczność edukacji pacjentów z astmą: tłumaczenia specyfiki choroby, zasad stosowania leków i technik ich podawania, a [...]